Que cocumegis de gust!

Si t'agrada la decoració, el disseny gràfic, les manualitats (DIY, craft o com en vulguem dir). T'agrada sortir, anar de botigues o necessites idees per fer regals. Si ets pare o mare o aviat ho seràs i t'agrada llegir sobre criança, família i productes infantils. Ets dels que creus que l'art ens proporciona una vida millor. T'agrada perdre't per Internet a la recerca de bones idees i fonts d'inspiració. En definitiva, si t'agrada el que a mi m'agrada, t'agradarà Coquma. Espero que coqumegis de gust!

dimarts, 8 de març de 2011

La llum d'Helene Kröller-Müller i Peggy Guggenheim (Dia de la Dona)

A l’apartat d’escapades vaig parlar del Kröller-Müller Museum com un lloc apassionant. Doncs bé, avui 8 de març, Dia de la Dona, és un bon moment per recordar que aquest espai existeix gràcies a la col·leccionista i mecenes alemanya Helene Kröller-Müller (1869 – 1939), que és considerada la descobridora de Van Gogh i una de les persones més importants de l’art modern, col·leccionista àvida de pintures impressionistes i modernistes. Per conèixer-la millor recomano aquest interessant article de Joshua Levine, titulat 'La missió visió d'Helene Kröller-Müller, publicat a Forbes.

Helene Kröller-Müller el 1911 (foto de Kröller-Müller Museum)


La seva anàloga americana Peggy Guggenheim (1898 –1979) és un altre nom de dona inoblidable de la història de l’art. Ella va canviar la cara de l’art del segle xx, impulsant noms com Pollock, Kandinsky i Rothko. Podeu llegir un resum de la seva vida en aquest bon article 'The priceless Peggy Guggenheim'
de l’Independent
.

Peggy Guggenheim el 1968, amb els seus gossos fora del seu palau del segle xxviii al Gran Canal. Imatge de Getty Images.

La seva casa museu de Venècia és també una visita obligada. Per, a banda d’admirar la magnífica col·lecció d’art, imaginar-hi les grans festes que hi feia amb els artistes més importants de l’època, les seves aventures amoroses i intel·lectuals, i els seus catorze petits gossos ben empolainats.

El dia de la Dona Treballadora volia fer un homenatge a aquestes dues dones que van compartir una mena d’obsessió per salvaguardar i mostrar al món l’art del seu temps.

De fet, com explica l’historiador Matthew Kangas, repassant els col·leccionistes d'art de tots els temps, molts d'ells eren dones. Isabella d'Este, Caterina de Mèdici, Louisine Havemeyer, Mary Cassatt, Katherine Dreier, Peggy Guggenheim i Helene Kröller-Müller.

Al llarg de la història de la humanitat la feina de les dones és pràcticament invisible. Cal lluitar per treure-la a la llum, com feien l’Helena i la Peggy amb l’art.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada